H απάντηση είναι “Ναι”!
Το μικρό πράσινο logo του Spotify σήμερα έχει καταφέρει και υπάρχει σχεδόν σε κάθε μικρή ή μεγάλη οθόνη.
Μια πλατφόρμα μουσικής που κέρδισε και συνεχίζει να κερδίζει σταθερό κοινό, καταφέρνει να στρέφει τους προβολείς του digital marketing (και όχι μόνο) κόσμου πάνω του. Αν ρωτήσεις όσους το χρησιμοποιούν, στην πλειοψηφία τους θα σου απαντήσουν πως θεωρούν το fair enough το χρηματικό ποσό που διαθέτουν για να συντηρούν την μηνιαία συνδρομή τους.
Ποιος κρύβεται πίσω από το Spotify;
Οι Σουηδοί επιχειρηματίες/CEOs του Spotify, Daniel Ek και Martin Lorentzon!
Ας κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή
Το Spotify ιδρύθηκε το 2006 ως μια υπηρεσία κοινής χρήσης αρχείων peer-to-peer.
Σε ένα δίκτυο P2P, οι “ομότιμοι” είναι συστήματα υπολογιστών και άλλες συσκευές που συνδέονται μεταξύ τους, για παράδειγμα μέσω του Διαδικτύου. Οι υπολογιστές ή οι συσκευές που αποτελούν μέρος ενός ομότιμου δικτύου είναι άμεσα συνδεδεμένοι μεταξύ τους και ονομάζονται ομότιμοι. Δεν υπάρχουν κεντρικοί ομότιμοι και δεν υπάρχει κεντρική διοίκηση-εργαλείο στο δίκτυο. Με άλλα λόγια, κάθε υπολογιστής σε δίκτυο P2P γίνεται ταυτόχρονα διακομιστής και πελάτης.
-Αυτό ήταν μια μικρή παρένθεση-
και συνεχίζουμε:
Μια υπόσχεση για απεριόριστη πρόσβαση στη μουσική
Όπως είπε το 2010, ο συνιδρυτής του Spotify στην Βρετανική καθημερινή εφημερίδα “The Telegraph”, η αρχική ιδέα του Daniel Ek εξελίσσεται σε προσφορά μιας νόμιμης υπηρεσίας που είναι ακόμα καλύτερη από την πειρατεία και ταυτόχρονα αποζημιώνει τη μουσική βιομηχανία.
Το 2008, η εταιρεία της Στοκχόλμης λανσάρει δημόσια την υπηρεσία Spotify, προσφέροντας στους ακροατές πρόσβαση σε μια τεράστια βιβλιοθήκη ηχογραφήσεων αντί να υποχρεώνει τους χρήστες να πληρώνουν για CD, λήψεις άλμπουμ ή κομματιών.
Η μουσική βιομηχανία, αντιστέκεται στην υπόσχεση του Spotify για «απεριόριστη πρόσβαση» στη μουσική υπέρ της τότε τρέχουσας μόδας πώλησης ψηφιακών λήψεων με βάση το μοντέλο Apple iTunes.
Το 2011, το Spotify υπογράφει για πρώτη φορά στις Η.Π.Α. Οι άδειες αφορούν μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες, οι οποίες στο παρελθόν είχαν περιορίσει τα συμβόλαια σε αγορές του εξωτερικού.
Το 2014 το Spotify προωθεί ένα καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο. Προσφέρει μια δωρεάν υπηρεσία που υποστηρίζεται από διαφημίσεις για να προσελκύσει νέους χρήστες, προκειμένου τελικά να τους πείσει να αναβαθμιστούν σε μια μηνιαία συνδρομητική υπηρεσία επί πληρωμή, χωρίς διαφημίσεις.
Τα παγκόσμια ηχογραφημένα έσοδα της μουσικής βιομηχανίας έφτασαν στον πάτο το 2014 μετά από μια 15ετή ελεύθερη πτώση. Το διάστημα όμως μεταξύ 2015-2018, η μουσική επιχείρηση επιστρέφει στην ανάπτυξη, λόγω των εσόδων από υπηρεσίες ροής, οι οποίες πλέον αντιπροσωπεύουν το 60% των πωλήσεων ηχογραφημένης μουσικής, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, και το Spotify ισχυρίζεται ότι είναι βασικός παράγοντας για την αναβίωση ως ηγέτης της.
-2015:20+ εκατομμύρια συνδρομητές
-2016:40 εκατομμύρια συνδρομητές
-2017: 50 εκατομμύρια συνδρομητές.
–2018:70 εκατομμύρια πληρωμένοι συνδρομητές.
Το Spotify ισχυρίζεται ότι στα πρώτα 10 χρόνια του, χρειάστηκε να πληρώσει 8 δισεκατομμύρια δολάρια για τα δικαιώματα των μουσικών καλλιτεχνών.
-Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε-
H συνεχόμενη ανοδική πορεία της πλατφόρμας, θα λέγαμε ότι παραδίδει μαθήματα engagement! Ακολουθεί επιτυχημένες στρατηγικές marketing και αυτό «βγαίνει προς τα έξω». Φυσικά έχει βρει και συνεχίζει να σκαρφίζεται τις «χρυσές τομές» που φέρνουν όλο και μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με τους συνδρομητές της βάζοντας στο παιχνίδι τα λεγόμενα Podcasts, τα Music Blends, το Discover Weekly και το Spotify Wrapped.
Την προηγούμενη εβδομάδα στην τριμηνιαία ανακοίνωση κερδών του Spotify, ανακοινώθηκε ότι έχει ξεπεράσει επίσημα τα 200 εκατομμύρια συνδρομητές. Αυτοί οι “θαυμαστές” είναι η καρδιά του Spotify και περιμένουν για να ανακαλύψουν νέα μουσική και podcast, να μείνουν συντονισμένοι στην κουλτούρα και να συνδεθούν με τους αγαπημένους τους δημιουργούς.
Ο Daniel Ek δηλώνει στην ομιλία του το εξής:
«Επενδύουμε πραγματικά στη δημιουργία μιας φανταστικής πολυπλευρικής πλατφόρμας που έχει όλα τα συστατικά για να γίνει μια από τις πραγματικά μοναδικές δημιουργικές πλατφόρμες στον κόσμο».

Πώς επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο;
Με την πανταχού παρουσία: Δηλαδή το να γίνει το Spotify διαθέσιμο σε οποιονδήποτε και σε οποιαδήποτε συσκευή. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουν φτάσει από περίπου 250 συνεργάτες σε περισσότερους από 2.000, με ενσωματώσεις που κυμαίνονται από φορητές συσκευές όπως ρολόγια έως όλες τις πτυχές της συνδεδεμένης ζωής συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων και των συσκευών κουζίνας.
Εξατομίκευση-Ανακάλυψη: Το 81% των ακροατών του Spotify αναφέρει πως αυτό που τους αρέσει περισσότερο στο Spotify είναι η εξατομίκευση ή η δυνατότητα ανακάλυψης. Αυτή η ικανότητα να εισάγει έναν χρήστη στο επόμενο αγαπημένο του τραγούδι και καλλιτέχνη μοιάζει «μαγική». Οι ακροατές του Spotify θεωρούν αυτό ως τον λόγο όχι μόνο για να εγγραφούν στην υπηρεσία, αλλά και για να μείνουν.Και πάμε σε ένα από τα πιο hot features !

Spotify Wrapped
Όλοι λίγο-πολύ έχουμε πετύχει κάποιο story αναδημοσίευσης (repost) της ετήσιας μουσικής ανασκόπησης ενός φίλου μας στο Instagram ή το Facebook. Μια ανασκόπηση που μιλά για τις προσωπικές μουσικές προτιμήσεις του.
Το Spotify Wrapped, εμφανίζει στους χρήστες τη μουσική χρονιά τους σε ανασκόπηση από το 2016. Ποιος θα μπορούσε να σου πει πόσα λεπτά ακριβώς αφιέρωσες ακούγοντας ένα κομμάτι δίνοντας την αίσθηση ότι σε παρακολουθεί από μια «κλειδαρότρυπα» τις πολύ ιερές στιγμές που ακούς την αγαπημένη σου μουσική; Ή και τις στιγμές που σε πιάνει στα πράσα να ακούς τις αγαπημένες σου guilty pleasure μουσικές;
Το Spotify Wrapped!
Η ετήσια συλλογή έχει γίνει βασικό στοιχείο για τους χρήστες.
Στατιστικά στοιχεία μιλούν για το χρόνο που αφιέρωσε ένας χρήστης ακούγοντας τους κορυφαίους καλλιτέχνες του και μια λίστα αναπαραγωγής με τα 100 κορυφαία τραγούδια του.
Το τέλος του χρόνου είναι μια περίοδος σκέψεων. Καθώς ένα κεφάλαιο ολοκληρώνεται, οι άνθρωποι κάνουν τις προσωπικές τους ανασκοπήσεις ενώ παράλληλα προσανατολίζονται σε νέους στόχους. Και φυσικά σε ποιόν δεν αρέσει να θυμάται;
Και εκτός από αυτό, το hot της υπόθεσης είναι ότι κάποιος έρχεται και σου θυμίζει όλα όσα έκανες μέσα στη χρονιά, «κάποιος» που σε έχει διαβάσει πολύ καλά, τουλάχιστον όσον αφορά την μουσική που ντύνει την καθημερινότητα σου. Αυτό από μόνο του εξασφαλίζει ένα σοβαρό engagement με τους χρήστες της πλατφόρμας κάνοντας το Spotify Wrapped τόσο επιτυχημένο.Το soundtrack ή τα soundtrack της χρονιάς μας λοιπόν.
Η μουσική που ακούμε είναι μια αντανάκλαση της χρονιάς που περάσαμε κι αυτό φαίνεται πως αρέσει πάρα πολύ στους συνδρομητές.

Ένα viral marketing εργαλείο
Το Spotify Wrapped διατίθεται σε μια εύκολα κοινοποιήσιμη μορφή με γρήγορους συνδέσμους για αναδημοσίευση στα αγαπημένα social media. Είναι ένας τρόπος να μοιραστούν οι χρήστες, ποιοι είναι και τι τους αρέσει με τους φίλους και τους ακόλουθούς τους.
Πόσο αποτελεσματική είναι η καμπάνια Spotify Wrapped;
Κάθε χρόνο, το Spotify Wrapped γίνεται όλο και μεγαλύτερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τεράστια κέρδη αφοσίωσης μεταξύ 2020 και 2021.
Ενώ το 2021 μπορεί να ήταν μια χρονιά που η καμπάνια Spotify Wrapped αγαπήθηκε πολύ, το 2022 ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Ο συνολικός όγκος των αναρτήσεων, δεσμεύσεων, των πιθανών δεσμεύσεων και των μοναδικών συγγραφέων σημειώθηκε διψήφια ποσοστιαία αύξηση το 2021, με τις πρώτες τρεις μέρες μόνο να φέρουν πάνω από 400 εκατομμύρια Tweets.
Είναι σαφές ότι ο μοναδικός συνδυασμός Εξατομίκευσης, δυνατότητας Κοινής Χρήσης και Εποχικότητας του Spotify χτυπά τις σωστές «ευαίσθητες» νότες του κοινού του.
Εξατομικευμένο περιεχόμενο
Το Spotify Wrapped είναι εξαιρετικά κοινόχρηστο. Το περιεχόμενο βελτιστοποιείται συνεχώς από χρονιά σε χρονιά κάνοντας το κατάλληλο και ελκυστικό για το περιβάλλον των social media. Υπάρχει ξεκάθαρα η προτροπή να μοιραστεί ένας χρήστης την προσωπική του ανασκόπηση στα άλλα κοινωνικά του δίκτυα. Η δημιουργία εξατομικευμένου περιεχομένου που το οποιοδήποτε κοινό θέλει να μοιραστεί είναι μια στρατηγική που κερδίζει. Αν το κοινό αποκτήσει το κίνητρο της συμμετοχής σε μια συζήτηση, η δέσμευση είναι το αμέσως επόμενο βήμα που θα ακολουθήσει.
Επανάληψη
Παρόλο που η μορφή του Spotify Wrapped παραμένει γενικά η ίδια, γίνεται μεγαλύτερη στα social media κάθε χρόνο. Οι ετήσιες καμπάνιες, δημιουργούν μια αίσθηση τελετουργίας που περιμένουν πώς και πώς οι χρήστες. Αν το κοινό έχει κάτι να περιμένει με ανυπομονησία σαν τελετουργικό περιεχόμενο, αυτό που ακολουθεί είναι η αφοσίωση του.
Χρειάζεται μια ιδέα, μια ιδέα για να συνδεθείς με τις «ευαίσθητες» πτυχές του κοινού σου.
Όποιος την βρίσκει πρώτος κερδίζει.
Το μάθημα τελείωσε
Έχεις διαβάσει 1284 λέξεις!