LinkedIn Power

LinkedInPower

LinkedIn Power

Αν ο 21ος αιώνας είχε προφίλ στα social media σίγουρα δίπλα από την εικόνα προφίλ του με μικρά γράμματα και πράσινη ένδειξη θα έγραφε διαρκώς «connected».

Ο άνθρωπος έχει την έμφυτη τάση και ανάγκη να συνδέεται πάντα με κάτι/με κάποιον.
Η ικανότητά του ανθρώπου μάλιστα να «συνδέεται» ήταν είναι και θα παραμείνει η γόνιμη βάση της κοινωνικής προόδου. Έτσι άλλωστε τροφοδοτείται η συλλογική ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα συνεπώς και η δυνατότητα ανάπτυξης του ίδιου του ανθρώπου άρα και της κοινωνίας.

Τα social media στηρίζονται ακριβώς σε αυτήν την ανάγκη για «σύνδεση».

Το σημερινό blog post ρίχνει τους προβολείς σε μια από αυτές που είναι η ισχυρότερη του είδους της: Το LinkedIn!

Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει ζωτικά εργαλεία για τη δικτύωση, την προσωπική επωνυμία και την εξέλιξη της επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Μεταξύ αυτών των πλατφορμών, το LinkedIn ξεχωρίζει ως ο απόλυτος σύνδεσμος για επαγγελματίες που θέλουν να εξελίξουν την σταδιοδρομία τους. Με περισσότερους από 900 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, έχει εξελιχθεί σε πολύ περισσότερα από ένα απλό βιογραφικό στο διαδίκτυο.

Ως επαγγελματική πλατφόρμα παρέχει μοναδικές ευκαιρίες επέκτασης της εμβέλειας ιδιωτών και επιχειρήσεων, επιδεικνύοντας την τεχνογνωσία τους και προσφέροντας το κατάλληλο και πιο γόνιμο έδαφος ώστε να δημιουργούνται συνεργασίες μεταξύ κοινοτήτων με κοινές ιδέες και πεδία επαγγελματικών ενδιαφερόντων.

Το LinkedIn ανήκει στην Microsoft. Ιδρύθηκε το 2003 από μια ομάδα πέντε ανθρώπων με επικεφαλής τον Reid Hoffman και με πρωταρχικό στόχο να συνδέσει τους επαγγελματίες του κόσμου κάνοντας τους πιο παραγωγικούς και επιτυχημένους. Η ιδέα που ξεκίνησε ως πλατφόρμα αναζήτησης εργασίας έχει εξελιχθεί σήμερα σε μια ιδιαίτερα αφοσιωμένη επαγγελματική κοινότητα με περισσότερα από 930 εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο. Καθώς οι νεότερες γενιές εισέρχονται στον χώρο εργασίας για πρώτη φορά, έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι το πιο γρήγορο αναπτυσσόμενο δημογραφικό στοιχείο είναι η Generation Z, με το LinkedIn να σημειώνει αύξηση 73% από έτος σε έτος στις εγγραφές φοιτητών.
Η παγκόσμια οικονομία εξελίσσεται συνεχώς. Το να δημιουργήσει κανείς  ουσιαστικές σχέσεις με συναδέλφους, πελάτες, επενδυτές, προμηθευτές και άλλους επαγγελματίες του κλάδου είναι μια βασική ικανότητα που καθορίζει πλέον τον παράγοντα «επιτυχία» .

«Οι μεγάλες εταιρείες βασίζονται σε θεμελιώδεις αλήθειες και η αλήθεια του LinkedIn είναι ότι οι άνθρωποι και οι σχέσεις βρίσκονται στην καρδιά της επιχείρησης».
-Dan Shapero, διευθύνων σύμβουλος στο LinkedIn

Τι κερδίζεις αν έχεις Linkedin;
Επεκτείνεις τον επαγγελματικό σου κύκλο, αποκτάς πολύτιμες γνώσεις και ιδέες, εκτίθεσαι σε νέες ευκαιρίες που διαφορετικά ή και μόλις πριν από μερικά χρόνια δεν θα μπορούσε κάποιος να έχει με την ίδια «ευκολία».

Στον χώρο του LinkedIn επαγγελματίες από διαφορετικούς κλάδους και υπόβαθρα συγκεντρώνονται για να μοιραστούν γνώσεις, τεχνογνωσία και ευκαιρίες κι εσύ μπορείς να συνδεθείς με ανθρώπους πέρα από γεωγραφικούς περιορισμούς, ανοίγοντας πόρτες σε διεθνείς ευκαιρίες και συνεργασίες.

Παλαιότερα κάποιος θα σου έλεγε χτύπα πόρτες, ή μην κλείνεις τις πόρτες που σου ανοίγονται, δεδομένου ότι οι ευκαιρίες ήταν πολύ πιο περιορισμένες στις γνωριμίες μόνο  μέσω της φυσικής επαφής. Το LinkedIn έρχεται ακριβώς σε αυτό το σημείο και σου τοποθετεί αμέτρητες πόρτες πετώντας το μπαλάκι στα χέρια σου για να κάνεις παιχνίδι εσύ με τις ευκαιρίες που θέλεις να αποκτήσεις-να πας εσύ στις πόρτες που σου ταιριάζουν καλύτερα.

Όπως κάθε πλατφόρμα που κατέχει ένα κομματάκι -digital γης- φυσικά έχει τους νόμους και κανόνες εντός του οικοσυστήματος της ώστε να επιτυγχάνονται engagement-αφοσίωση- και η προσέλκυση όλο και περισσότερων χρηστών εντός της.

Στο κομμάτι των επιχειρήσεων, το Linked In λειτουργεί ως ένα πολύ ισχυρό εργαλείο μέσω του οποίου προβάλλονται προϊόντα, υπηρεσίες και γενικότερα το προφίλ και η κουλτούρα μιας εταιρείας με κατάλληλο δηλαδή επαγγελματικό τρόπο.

Εάν ήδη έχεις προφίλ ένα βασικό ζητούμενο είναι να το κάνεις εύκολα ανακαλύψο και επισκέψιμο ώστε να δικτυώνεσαι με όλο και περισσότερο κόσμο (που σε ενδιαφέρει επαγγελματικά). Μέσα στο οικοσύστημα αυτό βασική σου επιδίωξη είναι να καθιερώσεις τον εαυτό σου ως αξιόπιστο επαγγελματία-εργαζόμενο του κλάδου που σε ενδιαφέρει ή εξειδικεύεσαι.

Οι πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ σημαντικές και στο σύγχρονο κόσμο είναι συχνά ψηφιακές. Το personal branding δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμο. Το παν είναι το πώς «πουλάς» τον εαυτό σου και το LinkedIn σου προσφέρει το χώρο του για να διαμορφώσεις και προωθήσεις την επαγγελματική σου επωνυμία σε ένα παγκόσμιο κοινό. Το προφίλ σου είναι η διαδικτυακή σου ταυτότητα, μια ψηφιακή αναπαράσταση των δεξιοτήτων, των επιτευγμάτων και των φιλοδοξιών σου.

Για να «μεγαλώσεις» το δίκτυο των γνωριμιών σου εντός αυτού του κόσμου πρέπει πρώτα να βεβαιωθείς ότι το LinkedIn προφίλ σου είναι πλήρες, συναρπαστικό και προβάλλει τις μοναδικές σου δεξιότητες και εμπειρίες. Γίνε μέλος σχετικών ομάδων και λάβε μέρος σε συζητήσεις, δημιούργησε ουσιαστικές συνδέσεις και ασχολήσου ουσιαστικά με αυτές για να καλλιεργήσεις πολύτιμες σχέσεις μέσω αυτών.
Πριν από οποιαδήποτε στρατηγική Marketing στο LinkedIn προέχει το σελφ-marketing είτε πρόκειται για μονάδα ανθρώπου είτε για οργανισμό ή εταιρεία. Βασική υποχρέωση σου είναι να φροντίζεις και να καλλιεργείς τις συνδέσεις σου. Φίλτραρε-ψάξε, ανανέωσε, ξεσκάρταρε και προσανατολίσου σωστά.

Linked In Basics: 

Φωτογραφία προφίλ:
Διάλεξε μια επαγγελματική φωτογραφία σε υψηλή ανάλυση για να ενισχύσεις την αξιοπιστία που εμπνέεις και κάνε update σίγουρα κάθε 3 χρόνια.

URL: Προσάρμοσε το URL του linkedin για το προφίλ σου δημιουργώντας ένα που να περιλαμβάνει το όνομα σου ή μια παραλλαγή του. Έτσι θα σε βρίσκουν και θα σε θυμούνται πιο εύκολα.

Αλληλεπίδραση με το περιεχόμενο: Ξέρεις ότι πρέπει να είσαι ενεργός για να παραμένεις μέσα στα πράγματα. Το σύστημα ειδάλλως σε πετάει έξω and that’s life!
Οπότε φρόντισε να δηλώνεις «παρών» τόσο μέσα από τα συνεπή posts σου όσο και με σχόλια σε άλλους λογαριασμούς κοινούς με το πεδίο σου αλλά και με κοινοποιήσεις.

Εξατομίκευση: Δείξε ότι αφιερώνεις πραγματικά χρόνο και πως έχεις πρόθεση γνήσιας σύνδεσης. Μην χρησιμοποιείς για παράδειγμα το γενικό μήνυμα του LinkedIn όταν στέλνεις τα αιτήματα σύνδεσης-είναι αρκετά «ξύλινο» αν θες να κάνεις την ουσιαστική διαφορά.

Share: Μοιράσου πολύτιμο και σχετικό περιεχόμενο με την τεχνογνωσία σου ώστε να προβάλεις την αξία σου στο επαγγελματικό σου πεδίο.

Λέξη κλειδί: Συνέπεια
Μοιράσου πολύτιμο περιεχόμενο τακτικά μέσω άρθρων και αναρτήσεων.

Πρόσθεσε το LinkedIn URL του προφίλ σου στην υπογραφή του email σου. Με αυτόν τον τρόπο ρίχνεις ένα «τυράκι»/κίνητρο στον παραλήπτη να επικοινωνήσει και να συνδεθεί μαζί σου. Το email έχει μεγάλη δύναμη και οι υπογραφές λειτουργούν σαν ψηφιακή επαγγελματική κάρτα αντιπροσωπεύοντας την επαγγελματική σου ταυτότητα πέρα από τα βασικά στοιχεία επικοινωνίας.

LinkedIn Special Features: Top 3

LinkedIn’s Pronunciation Feature
Ο επαγγελματικός κόσμος απαιτεί σαφή και αποτελεσματική επικοινωνία. Το LinkedIn εισήγαγε μια μοναδική και πολύτιμη λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να προσθέτουν μια ηχογράφηση της προφοράς του ονόματός τους στο προφίλ τους ως ένδειξη σεβασμού. Αυτή η δυνατότητα βοηθά τους άλλους να προφέρουν σωστά το όνομά σου, προωθεί όμως επίσης τη συμμετοχή και την πολιτισμική ευαισθησία στην κοινότητα του LinkedIn.

Open to Work: Ενεργοποιώντας τη λειτουργία “Open to Work” του LinkedIn μπορείς να δηλώνεις ιδιωτικά στους υπεύθυνους προσλήψεων ότι είσαι ανοιχτός σε νέες ευκαιρίες εργασίας. Δηλώνει έτσι με διακριτικό τρόπο τη διαθεσιμότητά σου, ενώ παράλληλα διατηρείς την τρέχουσα κατάσταση της εργασίας σου. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Recruiter του LinkedIn μπορούν να το δουν και να επικοινωνήσουν μαζί σου.

Εθελοντική εμπειρία: Στο LinkedIn η εθελοντική προϋπηρεσία εκτιμάται δέοντος!
Γι’ αυτό και σου επιτρέπεται να την υποστηρίξεις αναδεικνύοντας την. Η δέσμευση στην κοινωνική ευθύνη μετράει πάντα πολύ θετικά σε ένα βιογραφικό είτε αυτό βρίσκεται στο LinkedIn είτε στον έξω real time κόσμο. 

Μάθηση και Επαγγελματική Ανάπτυξη:

Η συνεχής μάθηση φέρνει και την επαγγελματική ανάπτυξη και το LinkedIn Learning προσφέρει ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων και σεμιναρίων για να σε βοηθήσει να αποκτήσεις νέες δεξιότητες και να παραμείνεις εντός παιχνιδιού σε μια συνεχώς εξελισσόμενη αγορά εργασίας. Είτε θέλεις να βελτιώσεις τις τεχνικές σου ικανότητες είτε να αναπτύξεις soft skills όπως ηγεσία και επικοινωνία, το LinkedIn Learning σε καλύπτει.

Αν δεν το έχεις ήδη καταλάβει, το LinkedIn μπορεί να διαμορφώσει την πορεία της καριέρας σου καθοριστικά.

Η ιστορία ανάπτυξης του LinkedIn δείχνει τη δύναμη της ανθρώπινης σύνδεσης στο χώρο εργασίας, αντιπροσωπεύοντας ένα μοντέλο επιτυχίας που βασίζεται σε αυθεντικές σχέσεις. Έχει μεγάλη αξία το να επικεντρωθεί κανείς στη σύνδεση με τους ανθρώπους και στην οικοδόμηση σχέσεων. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στη δημιουργία ισχυρών δίκτυών συναδέλφων και μεντόρων και στην ανάδειξη πιθανών καινοτομιών μέσω αυτών. Η σημασία της ανθρώπινης σύνδεσης πιθανότατα θα γίνει ακόμη πιο έντονη στο μέλλον. Παρά τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, μοναδικές ανθρώπινες ιδιότητες όπως η ενσυναίσθηση, η δημιουργικότητα και η διαίσθηση θα παραμείνουν απαραίτητες για την αντιμετώπιση πολύπλοκων, πολύπλευρων προκλήσεων.

Ναι το LinkedIn έφερε την επανάσταση στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας, διευκολύνοντας τους υπεύθυνους προσλήψεων και όσους αναζητούν εργασία να βρουν ο ένας τον άλλον. Πριν από όχι και τόσο πολλά χρόνια οι θέσεις εργασίας αναρτιόνταν σε εφημερίδες.

Κλείνω αυτό το blog με ένα βίντεο που βρήκα ενδιαφέρον. Τον Μάιο του 2023 το LinkedIn προσγείωσε στον κόσμο μας μια καινούρια παγκόσμια καμπάνια με το όνομα “Find Your In”, εστιάζοντας στις δυνατότητες της πλατφόρμας για δικτύωση. Σε μια περίοδο αυξημένης αναστάτωσης όχι μόνο για την αγορά εργασίας, αλλά και για το LinkedIn ως εταιρεία η πολύπλευρη καμπάνια δίνει έμφαση στις ευκαιρίες που μπορούν να βρεθούν στην πλατφόρμα, αλλά και στη δικτυακή της λειτουργία, με έμφαση στο influencer marketing.

Διαρκεί λίγο περισσότερο από ένα λεπτό και πρωταγωνιστεί ένα νεαρό κορίτσι, το οποίο εμφανίζεται να κάθεται σε ένα πλυντήριο όταν μια ειδοποίηση από το LinkedIn στο κινητό γίνεται η αφορμή για μια μεγάλη χορευτική έκρηξη.

Η συνέχεια επί των οθονών μας:

|Λέξεις 1533

*Αν δεν έχεις LinkedIn Πρέπει να φτιάξεις χθες!

*1542|