Welcome to Mastodon

Welcome to Mastodon

Social Media φτιαγμένα στα μέτρα μου. Γίνεται;Σύμφωνα με τον Eugen Rochko γίνεται!Η πρόσφατη εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk δημιούργησε ένα κλίμα χάους με τους χρήστες της πλατφόρμας να αποχωρούν μαζικά από αυτή.
Ο προορισμός τους; Το Μastodon.

Σύμφωνα με το BBC, το Mastodon μέσα σε μια εβδομάδα είδε τους εγγεγραμμένους χρήστες να αυξάνονται ραγδαία.

*Παύση

Τι είναι το Mastodon;
Μια πλατφόρμα με λογισμικό ανοιχτού κώδικα έτσι ώστε οι χρήστες του να μπορούν να δημιουργούν εντός των ορίων του τα δικά τους ανεξάρτητα δίκτυα. Θυμίζει το Twitter σε αρκετά σημεία, στην πραγματικότητα όμως διαφέρει αρκετά.

Ποιος είναι ο Eugen Rochko ;
Πρόκειται για έναν Γερμανό προγραμματιστή. Είναι 29 ετών και το 2016 (ετών 23), λίγο μετά την αποφοίτηση του, δημιούργησε το Mastodon με στόχο να λειτουργεί στη microblogging φιλοσοφία του Twitter αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ήθελε να δημιουργήσει μια πλατφόρμα διαδικτυακής επικοινωνίας που να μην ελέγχεται από κάποια εταιρία ή άνθρωπο εξυπηρετώντας εμπορικά συμφέροντα ή CEOs. Η έλλειψη του κέρδους ως κίνητρο και ο έξυπνος σχεδιασμός θα μπορούσαν να αποθαρρύνουν οποιασδήποτε κατάχρηση παρέχοντας στους χρήστες περισσότερο έλεγχο εντός των ορίων τους. Η λειτουργία του Mastodon είναι εντελώς διαφορετική στη βάση της. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν εγγραφείς είναι να επιλέξεις έναν διακομιστή. Θα βρεις πολλούς διαφορετικούς θεματικούς διακομιστές. Δεν έχει μεγάλη σημασία ποιόν θα επιλέξεις, αφού μπορείς να ακολουθείς τους χρήστες σε όλους τους άλλους, σου δίνει όμως μια αρχική κοινότητα που είναι πιο πιθανό να δημοσιεύει πράγματα που συμπίπτουν με τα ενδιαφέροντά σου. Φυσικά μπορείς να αποκλείσεις εντελώς όλο το περιεχόμενο από έναν συγκεκριμένο διακομιστή εάν το επιθυμείς.

Πώς θα βρεις κόσμο στο Mastodon;
Ο διακομιστής που επιλέγεις γίνεται μέρος του ονόματός σου έτσι, επιλέγοντας τον διακομιστή της Ελλάδας, έχει την κατάληξη @mastodon.gr μετά το όνομα του χρήστη. Αυτή είναι και η διεύθυνσή του, την οποία μπορείς να ψάξεις για να βρεις αυτόν που θέλεις.

Αν βρίσκεστε στον ίδιο διακομιστή, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση χρησιμοποιώντας μόνο το όνομα του ατόμου, αλλά αν βρίσκεται σε διαφορετικό διακομιστή, θα χρειαστείτε την πλήρη διεύθυνσή του.

Fediverse
Αντί να δημιουργήσει μια ενιαία πλατφόρμα, το Mastodon επιτρέπει σε οποιονδήποτε να εγγραφεί σε έναν διακομιστή που φιλοξενεί μια κοινότητα με τους δικούς του κανόνες. Οι διακομιστές αυτοί σχηματίζουν μια συλλογικότητα διασυνδεδεμένων κοινοτήτων που ονομάζονται “Fediverse“.

Το Toot είναι ισοδύναμο ενός Tweet. Σε αντίθεση με το Twitter, όπου έχεις μόνο 140 χαρακτήρες για να μοιραστείς τις σκέψεις σου, τα Toots μπορεί να περιλαμβάνουν έως και 500 χαρακτήρες. Ηashtags και @ αναφορές παραμένουν όπως τα ξέρεις, όσο για τις φωτογραφίες μπορείς να τις ανταλλάσσεις μέσω των pm σου.

Αποκεντρωμένη πλατφόρμα
Το Mastodon δεν είναι
ένα «πράγμα» και δεν ανήκει σε ένα άτομο ή μια εταιρεία. Όλοι αυτοί οι διαφορετικοί διακομιστές συνδέονται μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα συλλογικό δίκτυο, αλλά ανήκουν σε διαφορετικούς ανθρώπους και οργανισμούς. Οι οπαδοί των αποκεντρωμένων πλατφορμών τις προτιμούν ακριβώς γιατί δεν μπορούν να διοικούνται από μια οντότητα, να αγοράζονται ή να πωλούνται.

Αυτό σημαίνει ότι εξαρτάσαι από το άτομο ή τον οργανισμό που διαχειρίζεται τον διακομιστή σου και αν αποφασίσει να τον εγκαταλείψει, χάνεις τον λογαριασμό σου; Μάλλον ναι. Το Mastodon όμως ζητά από τους ιδιοκτήτες διακομιστών να δώσουν στους χρήστες τους τρεις μήνες προειδοποίηση αν αποφασίσουν να τον κλείσουν.

Στο Mastodon δεν υπάρχουν διαφημίσεις, μπορείς όμως πάντα να γράψεις μια ανάρτηση που να προωθεί την εταιρεία ή το προϊόν σου. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που προβάλλονται οι δημοσιεύσεις, βλέπεις τι λένε οι followers σου, όπως ακριβώς το λένε.

Είναι ασφαλές;
Η προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας είναι ιδιαίτερα σημαντικά στον κόσμο του Mastodon. Κάθε Toot έχει ένα επίπεδο προστασίας προσωπικών δεδομένων. Πατώντας το εικονίδιο Globe έχεις την επιλογή να ελέγξεις ποιος μπορεί να δει το Toot σου.
Φυσικά όμως μπορείς να επιλέξεις και τις πιο συνθέτες ρυθμίσεις ασφαλείας για το προφίλ σου στις γενικές ρυθμίσεις.

Τέλος η πλατφόρμα είναι κατά κύριο λόγο δωρεάν. Εξαρτάται όμως από τον διακομιστή στον οποίο βρίσκεσαι – ορισμένοι ζητούν δωρεές, καθώς δεν πληρώνονται.

Φαίνεται λοιπόν, πως ο καθένας μπορεί να φτιάξει ή να επιλέξει να ανήκει σε μια μικρή κοινωνία μέσα στην μεγαλύτερη συλλογική κοινωνία του Fediverse


Υπάρχει ο κίνδυνος το Mastodone να μετατραπεί σε ένα χάος μικροκοινοτήτων;
Σύμφωνα με τον Eugen Rochko κάτι τέτοιο οδηγεί στην αρχική ιδέα και όχι σε χάος. Μερικοί άνθρωποι θα έχουν διαφορετικές προσδοκίες για το τι θέλουν να δουν ή πόσο αυστηροί θέλουν να είναι σχετικά με το ποιος μιλάει σε ποιον. Το Fediverse παρέχει διαφορετικά μέρη όπου μπορεί ο κάθε χρήστης να «ζήσει» τα social media με τον τρόπο που θέλει να τα ζήσει. Μπορεί λοιπόν χωρίς να αναγκάζεται σε συμβιβασμούς, να έχει έναν εξαιρετικά ασφαλή χώρο με πολύ αυστηρά μέτρα εντός του οποίου θα αλληλοεπιδρά με τον τρόπο και τον κόσμο που θέλει.

Η μαζική μετακίνηση πληθυσμών από πλατφόρμα σε πλατφόρμα είναι ένας στόχος στον οποίο ποντάρει κάθε νέος προγραμματιστής παρουσιάζοντας την πρωτότυπη ιδέα του με στόχο να προσελκύσει όσο περισσότερους χρήστες σε ένα πιο λειτουργικό περιβάλλον.
Ο Eugen Rochko λίγα χρόνια μετά από τη δημιουργία του Mastodon υποδέχεται χιλιάδες νέους χρήστες καθημερινά και δουλεύει σκληρά για να διαχειριστεί αυτή την ξαφνική-μαζική «μετακόμιση» στην πλατφόρμα του. Είναι ήδη σε διαδικασία κυκλοφορίας μιας νέας έκδοσης του λογισμικού Mastodon.

Η οριοθέτηση του προσωπικού μας χώρου εντός των Social Media είναι κάτι που όλοι λίγο πολύ έχουμε αρχίσει να έχουμε ανάγκη ως χρήστες των διάφορων εφαρμογών που διαχειριζόμαστε καθημερινά. Η ιδέα «φτιάχνω τον μικρόκοσμο μου-ανήκω σε μια μικρή κοινωνία μέσα στα Social» μπορεί αρχικά να μοιάζει κάπως επίφοβη. Είναι όμως μια πρώτη σημαντική προσπάθεια  για προστασία και οριοθέτηση μέσα στην ανεξέλεγκτη digital πληροφορία που λαμβάνουμε καθημερινά. Άλλωστε στο Mastodon έχεις απλά την δυνατότητα να φτιάξεις όσο προστατευμένο θέλεις τον χώρο σου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείς να αλληλοεπιδράς με όσους «κόσμους» θέλεις παράλληλα.

Μόλις διάβασες 960 λέξεις