Και ιδού το επόμενο φιλοσοφικό-not really φιλοσοφικό- ερώτημα που αφορά το βασίλειο του content, δηλαδή περιεχομένου στον digital κόσμο. Και αφορά το visual της υπόθεσης:
Εικόνα ή Video?
Όπως αναφέραμε στο προηγούμενο blog post, αποδεδειγμένα ο ανθρώπινος εγκέφαλος μαθαίνει καλύτερα όταν «βλέπει» μια πληροφορία παρά όταν τη διαβάζει.
Σήμερα μια επιπρόσθετη εξέλιξη είναι ότι όπως όλα δείχνουν ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει «ξετρελαθεί» με το video ως μέσο στα social media channels (κι αυτό είναι ένα γεγονός που όλοι μπορούμε να επιβεβαιώσουμε από την καθημερινή μας βιωματική θητεία στα social)
Και μιλώντας για το τώρα, το crush του ανθρώπινου εγκεφάλου δεν είναι οποιοδήποτε video αλλά το «Short Video»!

Και κάπου εδώ μπαίνει ο Βασιλιάς που ανέδειξε το Short Video σε κυρίαρχο trend της εποχής μας, ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια, τα μετά-covid-ικά, τα μετά-καραντινικά.
Και φυσικά μιλάμε για το TikTok!
Ο κόσμος στον οποίο προσγειώθηκε το TikTok ήταν ένας κόσμος σοκαρισμένος από τον πρωτόγνωρο «εγκλεισμό». Και με την έλευση του άνοιξε έναν άλλο κόσμο στον οποίο, τι κι αν οι πόρτες μας ήταν κλειδωμένες; Το μυαλό διαμέσου των ματιών μας δεν ήταν! Και οι ξαφνικές απλωμένες ώρες μοναξιάς στο σπίτι γέμισαν με χιλιάδες ερεθίσματα.
Ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών μαζί με άπειρα ερεθίσματα άρχισαν να τρέχουν στις οθόνες μας. Τα Short Videos, δηλαδή τα μικράς διάρκειας βίντεο, με περιεχόμενο hacks, style και beauty, απόψεις, vlogs, συνταγές ήρθαν αργά ή γρήγορα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας.
Generation Z- μια γενιά -σχεδόν- εθισμένη στο TikTok;
Τι κάνει ένας μέσος άνθρωπος (ηλικίας 15 έως 45) πριν κοιμηθεί ή αν δεν μπορεί να κοιμηθεί;
Οι περισσότεροι ξέρουμε πως η απάντηση είναι ότι χαζεύουμε στα social κυρίως σε Insta και TikTok!
Η εφαρμογή είναι σχεδιασμένη σύμφωνα με την διάρκεια του χρόνου προσοχής του ανθρώπινου εγκεφάλου και την ενεργοποίηση της ντοπαμίνης.
Μελέτη του 2016 δείχνει ότι η μέση διάρκεια ανθρώπινης προσοχής είναι τα οκτώ δευτερόλεπτα. Η αυξημένη κατανάλωση πληροφοριών είναι ένας λόγος για την πτώση του χρόνου της προσοχής. Η προσοχή των χρηστών είναι ο πρώτος στόχος των διάφορων πλατφόρμων ενώ ο δεύτερος στόχος είναι το σύστημα ανταμοιβής.
Πάμε λίγο Ψυχολογικά να αναφέρουμε πως οι πράξεις των ανθρώπινων όντων κατευθύνονται από τις βασικές ανάγκες και τις ανταμοιβές τους.
Όταν μια πράξη ή μια συμπεριφορά μας δίνει ευχαρίστηση, ο εγκέφαλος μας την αντιλαμβάνεται-αισθάνεται ως ανταμοιβή και οι ανταμοιβές έρχονται διαμέσου της πληροφορίας.
Το εσωτερικό σύστημα ανταμοιβής ενεργοποιείται από έναν νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ντοπαμίνη, μια χημική ουσία, η οποία απελευθερώνεται σε ευχάριστες καταστάσεις και ωθεί κάποιον να αναζητήσει μια ευχάριστη δραστηριότητα.
Πώς καταλαβαίνει ο αλγόριθμος τι μου αρέσει;
Συλλέγει πληροφορίες μέσω των hashtags! Αξιολογεί τα βίντεο που ανεβαίνουν και καθορίζει την πιθανότητα να το απολαύσεις σύμφωνα με τα likes που έχεις κάνει. Έτσι, όταν αλληλεπιδράς με ένα συγκεκριμένο είδος βίντεο, όλο και περισσότερο θα βλέπεις παρόμοιο περιεχόμενο στην αρχική σου. Η ντοπαμίνη δημιουργεί ένα βρόχο ανατροφοδότησης που ωθεί τα άτομα να επαναλάβουν τις ενέργειες που τους έδωσαν ευχαρίστηση. Αυτή η διαδικασία φαίνεται σε πολλούς εθισμούς και τώρα παρατηρείται και στα Tik Tok videos. Έτσι, όταν σε έναν χρήστη δεν αρέσει ένα βίντεο, θα κάνει συνεχώς scroll για να πετύχει την επιθυμητή ανταμοιβή. Το Tik Tok δεν εξαντλεί το σύντομο εύρος της προσοχής σου και σου παρουσιάζει νέες και συναρπαστικές πληροφορίες που σε κρατούν κολλημένο.

Όλη αυτή η παρένθεση έγινε διότι το Short Video είναι η αξιοζήλευτη νούμερο 1 τάση που τοποθέτησε το TikTok στο θρόνο. Επομένως, αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στην μελέτη του video σαν υλικό περιεχομένου στα social media! Είναι καλό να εξετάζουμε και τα βαθύτερα αίτια που κάτι «δουλεύει» πολύ καλά στους ανθρώπους.
Γενικώς παρατηρούμε την ραγδαία άνοδο του βίντεο, δηλαδή της κινούμενης εικόνας και την τάση επικράτησης του στα social media περιβάλλοντα. Για τα website προς το παρόν δεν θα αναφέρω κάτι καθώς το βίντεο έχει αρκετά επικουρική θέση.
Όχι, δεν ξεχνάω το Youtube, την παγκόσμια διαδικτυακή πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο και κοινωνικών μέσων που έφερε το video ως μέσο πρώτη φορά στο επίκεντρο. Ανήκει στην Google και είναι ο δεύτερος ιστότοπος με τις περισσότερες επισκέψεις, μετά την αναζήτηση Google.
Με περισσότερους από 2,5 δισεκατομμύρια μηνιαίους χρήστες, που παρακολουθούν συνολικά περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο ώρες βίντεο κάθε μέρα, το YouTube είχε πρωτοφανή κοινωνική απήχηση, επηρεάζοντας τη δημοφιλή κουλτούρα, τις τάσεις στο Διαδίκτυο. Όμως, παρά την ανάπτυξη και την επιτυχία του, το YouTube έχει επικριθεί ευρέως για τη συμβολή του σε θέματα διάδοσης παραπληροφόρησης-παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων και γενικότερα ως μια μη αρκετά ασφαλής πλατφόρμα.
Οι κατηγορίες βίντεο στο YouTube περιλαμβάνουν μουσικά βίντεο, βίντεο κλιπ, ειδήσεις, ταινίες μικρού μήκους, ταινίες μεγάλου μήκους, τραγούδια, ντοκιμαντέρ, τρέιλερ ταινιών, teaser, ζωντανές ροές κα. Το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου δημιουργείται από άτομα, συμπεριλαμβανομένων των συνεργασιών μεταξύ YouTubers και εταιρικών χορηγών.
Σήμερα όμως, δεν μιλάμε για οποιοδήποτε video αλλά το «homemade» video στα social media.
Τι σημαίνει αυτό;
Τα πολύ «επαγγελματικά» βίντεο φαίνεται πως είναι ντεμοντέ, καθώς δημιουργούν την αίσθηση μιας αχρείαστης ψυχρότητας. Μιας αχρείαστης απόστασης από τον μέσο χρήστη. Το άμεσο- το γρήγορο- το κανονικό- το απλό -το λίγο φαινομενικά πρόχειρο-αυτό είναι που πουλάει στις μέρες μας.
Είναι μάλιστα μια τάση που απαντάται και στην εικόνα όσον αφορά τη χρήση των φίλτρων. Αφού όλο και περισσότερο ενισχύεται η τάση #nofilter στα τοπία στα καθημερινά stories μεγάλων influencers και όχι μόνο.
Γενικά ο κόσμος των Social Media περνάει την Reel φάση του, ρε παιδί μου!
Στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το Facebook πρόσφατα δείχνουν ότι τα βίντεο αλληλεπιδρούν καλύτερα με τους διάφορους αλγόριθμους. Συγκεκριμένα τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αφοσίωση από άλλους τύπους περιεχομένου, με τα live βίντεο να κερδίζουν έξι φορές μεγαλύτερη αφοσίωση από ένα προηχογραφημένο βίντεο.
Και μετά το mini αφιέρωμα στο Video, ας πάμε στην Εικόνα!
Αναφερθήκαμε πιο διεξοδικά και στο προηγούμενο blog post: Visual Or Text?
Η εικόνα στα social media μοιάζει να χάνει έδαφος συγκριτικά με το βίντεο.
Βέβαια υπάρχουν διάφορες απόψεις. Η στατικότητα της εικόνας ως ερέθισμα είναι για παράδειγμα ένας λόγος που η χρήση της μειώνεται συγκριτικά με το βίντεο το οποίο χωράει αμέτρητες δημιουργικές εναλλακτικές λύσεις.
Ναι, το βίντεο εξελίσσεται σε ένα απίστευτο εργαλείο μάρκετινγκ.
Παρόλα αυτά, κάθε case έχει δύο νομίσματα!
Συγκριτικά λοιπόν, τα υπέρ της εικόνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τα εξής:
Δημιουργείται πιο εύκολα καθώς οι εικόνες συχνά περιέχουν λιγότερα στοιχεία.
Καταναλώνεται γρήγορα. Οι άνθρωποι συνήθως περιηγούνται στις φωτογραφίες και κατανοούν τον σκοπό τους γρήγορα, σε αντίθεση με το βίντεο που απαιτεί περισσότερη δέσμευση χρόνου.
Τα κατά της εικόνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι:
Περιορισμοί στη δημιουργικότητα: Μια εικόνα διαθέτει λιγότερα στοιχεία από το βίντεο και είναι κυρίως στατική. Ως εκ τούτου, υπάρχουν λιγότερες ευκαιρίες να συμπεριληφθούν εφέ ή στοιχεία storytelling.
Περιορισμοί στην διάδοση της πληροφορίας: Μια εικόνα αφήνει λίγα περιθώρια για πληροφορίες όπως και λιγότερες επιλογές για τον τρόπο με τον οποίο περιλαμβάνονται αυτές οι πληροφορίες π.χ. συνήθως κείμενο πάνω από την εικόνα ή λεζάντα.
Υπερκορεσμός φωτογραφικών μέσων: Μια εικόνα είναι πιο εύκολο να δημιουργηθεί από ότι ένα βίντεο γι’ αυτό και υπάρχουν αμέτρητες στο διαδίκτυο. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός όσον αφορά στην προσοχή που θα προσελκύσει.
Η απλότητα της χρήσης εικόνων για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ταυτόχρονα πλεονέκτημα και μειονέκτημα. Κι αυτό διότι είναι εύκολο να χαθείς στο πλήθος.
Και πάμε στη χρήση του βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Το περιεχόμενο βίντεο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να στείλεις στο κοινό σου ένα πιο ολοκληρωμένο και δημιουργικό μήνυμα.
Συγκριτικά πλεονεκτήματα
Ευκαιρίες και ποικιλία στην ανταλλαγή μηνυμάτων-πληροφοριών: Χρησιμοποιώντας ένα βίντεο, έχεις περισσότερα όπλα με το μέρος σου. Ο χρόνος για παράδειγμα μετράει υπέρ σου, όταν στοχεύεις στην μεταφορά σύνθετων μηνυμάτων με τρόπο πιο προσωπικό ή ενδιαφέροντα, σε αντίθεση με τη χρήση μιας λεζάντας σε μια φωτογραφία.
Ξεχωρίζει μέσα στο πλήθος των υπόλοιπων μέσων: Το βίντεο προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για πολύπλοκα και δημιουργικά μηνύματα, επομένως μπορεί να οδηγήσει σε ένα μοναδικό αποτέλεσμα.
Δυνατότητα εκτεταμένης αφοσίωσης: Ένας χρήστης θα τείνει να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στην αλληλεπίδραση με ένα βίντεο παρά με μια φωτογραφία, λόγω της φύσης των αντίστοιχων μορφών πολυμέσων (το βίντεο έχει χρόνο εκτέλεσης).
Συγκριτικά μειονεκτήματα
Προκλήσεις της παραγωγής: Η παραγωγή βίντεο απαιτεί συνήθως περισσότερες δεξιότητες αλλά και πόρους για την πλοήγηση.
Χρονικοί περιορισμοί: Τα βίντεο χρειάζονται κατά μέσο όρο περισσότερο χρόνο για την παραγωγή τους από τις φωτογραφίες.Χρονικό εμπόδιο για την αφοσίωση: Ένας χρήστης θα πρέπει να σταθμίσει εάν θέλει να αφιερώσει χρόνο για να αλληλεπιδράσει με το βίντεο.
Φυσικά, όπως σε όλα υπάρχουν συν και πλην. Δεν είναι ότι θέλουμε να είμαστε διπλωματικοί, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα πάντα εξαρτώνται από τις συγκεκριμένες συνθήκες της επιχείρησής σου και το ευρύτερο social media- κοινωνικό πλαίσιο.
Δηλαδή όταν καλείσαι να επιλέξεις Εικόνα ή Βίντεο, μην σκεφτείς μόνο ποιο πουλάει περισσότερο!
Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την επιλογή σου είναι:
Η πλατφόρμα
Οι εικόνες και τα βίντεο λαμβάνονται διαφορετικά ανάλογα με το κανάλι κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείς για να αλληλεπιδράσεις με τους ανθρώπους. Είναι επίσης σημαντικό να λάβεις υπόψη ποιες ηλικιακές ομάδες χρησιμοποιούν περισσότερο την πλατφόρμα και τι λένε τα δημογραφικά στοιχεία για τις προτιμήσεις τους, θεωρητικά αλλά και πρακτικά.
Το μήνυμα στο οποίο θέλεις να εστιάσεις καθώς και ποιο μέσο σου επιτρέπει να το μεταδώσεις πιο αποτελεσματικά.
Πχ για κάτι σύντομο, καθημερινό μια φωτογραφία μπορεί να είναι πιο κατάλληλη. Από την άλλη πλευρά, αν θέλεις να εξηγήσεις κάτι πιο περίπλοκο ή να προσφέρεις κάτι εκπαιδευτικού χαρακτήρα στο κοινό σου, το βίντεο μπορεί να είναι καλύτερο μέσο.

Το κοινό σου
Σε τι είδους κοινό απευθύνεσαι; Και πώς συμπεριφέρεται συνήθως στο διαδίκτυο αυτό το κοινό; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα σου ξεδιαλύνει και το τι μέσο είναι καταλληλότερο να χρησιμοποιήσεις. Εικόνα ή Βίντεο;

Η απλή μέθοδος του συνδυασμού των δύο!
Είναι επίσης πολύ πιθανό η καλύτερη επιλογή να είναι η χρήση εικόνων και βίντεο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμη περισσότερο, αυτό μπορεί να ισχύει εάν προσφέρεις μεγάλη ποικιλία περιεχομένου. Σε πολλές περιπτώσεις τα μηνύματα που χρειάζεται να ταξιδέψουν χρειάζονται ποικιλία οπότε θα χρειαστεί να επιλέξεις κατά περίπτωση.
Κάθε μέσο αγγίζει ένα διαφορετικό μέρος του εγκεφάλου δημιουργώντας μια συναισθηματική απόκριση που θα μπορούσε να συσχετιστεί με το brand σου. Σε ένα κοινό που απαιτεί συνεχή ψυχαγωγία, η απάντηση είναι ότι πρέπει να μένεις πάντα up to date για τις ανάγκες του-και οι ανάγκες του προκύπτουν από τις συμπεριφορές του.
Ναι το βίντεο κερδίζει ως προς την αφοσίωση. Αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να σταθεί μόνο του από εδώ και πέρα επειδή έχει φανατικό κοινό. Ο συνδυασμός αναρτήσεων βίντεο και φωτογραφιών είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προσεγγίσεις το κοινό βελτιώνοντας παράλληλα και την αφοσίωση μέσα στον χρόνο.
*Κάτι σημαντικό:
Μην φτιάχνεις βίντεο μόνο και μόνο επειδή ενισχύουν την αφοσίωση.
Δημιούργησε βίντεο για να συνδεθείς με το κοινό σου. Αν καταφέρεις να βρεις το σημείο σύνδεσης με αυτό, τότε η αφοσίωση θα έρθει έτσι κι αλλιώς.
|Λέξεις: 1758|