To σημερινό blog post μας βάζει στα ενδότερα γρανάζια του digital κόσμου στον οποίο ζούμε.
Υπάρχει κανείς εκεί έξω που χρησιμοποιεί σήμερα τα SMS περισσότερο από το imessage ή αντίστοιχες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων;
Υπάρχει επίσης κανείς εκεί έξω που δεν έχει εκπλαγεί βλέποντας μια διαφήμιση στο κινητό του τηλέφωνο η οποία ταιριάζει απόλυτα με τα ενδιαφέροντα του ή με κάτι που πριν λίγη ώρα έτυχε να συζητάει;
Όποιος ξέρει τι είναι η τεχνολογία Rich Messaging (RCS) ας σηκώσει το χέρι του! Όποιος πάλι δεν γνωρίζει περί τίνος πρόκειται, ας συνεχίσει να διαβάζει.
RCS σημαίνει Rich Communication Services. Είναι ένα νέο πρωτόκολλο από την Google το οποίο ενισχύει τα παραδοσιακά μηνύματα SMS (Υπηρεσία Σύντομων Μηνυμάτων) προσθέτοντας πλούσια πολυμέσα και διαδραστικές λειτουργίες. Προσφέρει δηλαδή την υποστήριξη για πολυμέσα υψηλότερης ανάλυσης, ηχητικά μηνύματα, μεγαλύτερο μέγεθος αρχείου, βελτιωμένη κρυπτογράφηση και πολλά άλλα. Έχει σχεδιαστεί λοιπόν για να παρέχει μια πιο συναρπαστική και πλούσια σε δυνατότητες εμπειρία ανταλλαγής μηνυμάτων σε κινητές συσκευές.
Ποια η διαφορά RCS από τα SMS;
Τα SMS περιορίζονται σε μηνύματα κειμένου, ενώ το RCS όπως ήδη αναφέραμε επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν και να λαμβάνουν διάφορους τύπους περιεχομένου πολυμέσων, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, βίντεο, αρχείων ήχου και δεδομένων τοποθεσίας. Υποστηρίζει επίσης αποδείξεις ανάγνωσης, δείκτες πληκτρολόγησης, ομαδικές συνομιλίες και άλλες διαδραστικές λειτουργίες που βρίσκονται συνήθως σε δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.
Το RCS προορίζεται να είναι ένα καθολικό πρότυπο για την ανταλλαγή μηνυμάτων σε διαφορετικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και συσκευές με στόχο να παρέχει μια συνεπή εμπειρία ανταλλαγής μηνυμάτων ανεξάρτητα από την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων ή το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιείται. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις over-the-top (OTT) εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το WhatsApp ή το Facebook Messenger, οι οποίες απαιτούν τόσο από τον αποστολέα όσο και από τον παραλήπτη την εγκατάσταση μιας κοινής εφαρμογής.
Η υιοθέτηση και η διαθεσιμότητα του RCS ποικίλλει μεταξύ διαφορετικών χωρών και παρόχων δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Ορισμένες κινητές συσκευές και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων διαθέτουν ενσωματωμένη υποστήριξη RCS, ενώ άλλες απαιτούν συγκεκριμένες εφαρμογές ή ενημερώσεις για την ενεργοποίηση της λειτουργικότητας RCS.

Ποιος εφηύρε το RCS;
Το RCS είναι το αποτέλεσμα συλλογικών προσπαθειών πολλών οργανισμών στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Το GSMA (GSM Association), ένας βιομηχανικός εμπορικός φορέας που εκπροσωπεί τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και προώθηση του.
Διάφορες εταιρείες και πάροχοι τεχνολογίας έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη και εφαρμογή του RCS. Η Google έχει συμμετάσχει ενεργά στην προώθηση αλλά και την ενσωμάτωσή του στο λειτουργικό της σύστημα Android, με την επωνυμία “Chat” ή “Android Messages”.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ το RCS έχει κερδίσει έλξη και υποστήριξη από τους παράγοντες του κλάδου, η υιοθέτησή όπως και η διαθεσιμότητά του μπορεί να διαφέρει μεταξύ χωρών και παρόχων δικτύων κινητής τηλεφωνίας πράγμα το οποίο απαιτεί την συνεχή εξέλιξη του.
Είναι το RCS πιο ασφαλές από το SMS;Οι δημοφιλείς (όχι όμως όλες) εφαρμογές τουRCS είναι πλήρως κρυπτογραφημένες ενώ τα SMS είναι εντελώς μη κρυπτογραφημένα, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή σε κάποιον που θέλει να παρακολουθήσει.

Πλεονεκτήματα του Mobile Advertising:
Το mobile advertising σηματοδοτεί μια νέα εποχή στη διαφήμιση: Συμπεριλαμβάνει τα χαρακτηριστικά της συμβατικής διαφήμισης όπως την γνωρίζουμε με πολύ περισσότερες και σημαντικές δυνατότητες. Και αυτή η ενισχυμένη μορφή διαφήμισης μεταφέρεται στο περιβάλλον του κινητού τηλεφώνου.
Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν τα καλύτερα δυνατά μέσα προκειμένου η διαφήμιση του προϊόντος ή της υπηρεσίας να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική για τον πελάτη. Και πώς γίνεται αυτό; Με τη δημιουργία μιας καινοτόμου, διαδραστικής εμπειρίας για τον χρήστη. Όταν λοιπόν μια διαφημιστική καμπάνια στήνεται με βάσει τις υπηρεσίες του mobile advertising, αξιοποιούνται εργαλεία όπως το βίντεο, η εικόνα, τα μηνύματα SMS & MMS, τα προωθητικά κουπόνια, οι υπερσύνδεσμοι (text links) και οι μικρο-σελίδες (micro-sites).
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΜΜΑ (Mobile Marketing Association) ο σύγχρονος άνθρωπος κρατάει το κινητό του τηλέφωνο πάνω ή κοντά του, συνολικά 117 ώρες την εβδομάδα. Δεν υπάρχει λοιπόν άλλο διαφημιστικό μέσο το οποίο να μπορεί να επικοινωνεί μαζί του με την ίδια αμεσότητα. Επιπλέον το κινητό τηλέφωνο βρίσκεται ακριβώς όπου βρίσκεται και ο κάτοχος του. Αυτό σημαίνει ότι με το mobile advertising η διαφήμιση προσεγγίζει το κοινό της ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε.
Και τέλος σκέψου ότι αυτή τη στιγμή, στον πλανήτη υπάρχουν 4 δισεκατομμύρια συσκευές πράγμα που κάνει το κινητό τηλέφωνο να είναι το επικρατέστερο προσωπικό μέσο μαζικής επικοινωνίας! Με το Mobile Advertising o διαφημιζόμενος έχει την δυνατότητα να διαμορφώσει με ακρίβεια το ιδανικό target audience (κοινό-στόχος) για ένα συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία, με την βεβαιότητα ότι μόνο οι συγκεκρμένοι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας που διαθέτουν το επιθυμητό προφίλ θα γίνουν αποδέκτες της διαφήμισής του.
Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι το mobile advertising φτάνει μόνο στο κοινό που έχει δώσει τη συγκατάθεσή του (opt-in) για να λαμβάνει διαφημίσεις στο κινητό του. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ποσοστό των καταναλωτών αυτών αγγίζει το 76%.
Τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και διαφημιστικοί όμιλοι υποδέχονται και δοκιμάζουν αυτή τη νέα μορφή διαφήμισης εκτιμώντας τη στρατηγική του σημασία μεν και υπολογίζοντας την μακροπρόθεσμη αύξηση εσόδων που συνεπάγεται δε. Άλλωστε όλα τα παιδιά του marketing ξέρουμε ότι ο πελάτης αναζητά την μέγιστη δυνατή διαφημιστική απόδοση με την λιγότερη δυνατή δαπάνη. Πόσο αντικειμενικά υλοποιήσιμο είναι όμως κάτι τέτοιο;
Η θέση της Apple ως προς το RCS
Ενώ η Google πιέζει το RCS να ενταχθεί σε κάθε χρήστη Android ως αντικατάσταση των SMS, η Apple απεναντίας δεν φαινόταν ποτέ ανοιχτή στην ιδέα της υιοθέτησης RCS στο iOS. Αυτό συμβαίνει γιατί η εταιρεία διαθέτει ήδη το iMessage, τη δική της λύση για την αντικατάσταση των SMS.
Ωστόσο, ενώ το RCS είναι ανοιχτό πρότυπο, το iMessage είναι διαθέσιμο μόνο σε συσκευές Apple. Και αυτό καταλήγει να επηρεάζει τις συνομιλίες μεταξύ των χρηστών iPhone και Android που χρησιμοποιούν την προεπιλεγμένη εφαρμογή Messages των αντίστοιχων συσκευών τους. Πρόσφατα η Google ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη περισσότερα από 800 εκατομμύρια άτομα που χρησιμοποιούν RCS στον κόσμο.
Ο αντιπρόεδρος της Android, Sameer Samat, πρόσθεσε επίσης ότι πιστεύει πως όλοι μπορούν να κάνουν παρέα μαζί στην ομαδική συνομιλία, ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιούν.
Μια έκθεση του Bloomberg από τον Δεκέμβριο του 2022 αποκάλυψε ότι η Apple δεν έχει ακόμη σχέδια να υιοθετήσει RCS στις συσκευές της.
Ένα χρόνο πριν, όταν ρωτήθηκε για το RCS από έναν πελάτη που δεν μπορούσε να στείλει στη μητέρα του κάποια βίντεο λόγω του ότι χρησιμοποιεί ένα τηλέφωνο με λογισμικό Android, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Tim Cook του είπε να «αγόρασε στη μαμά σου ένα iPhone». Ο Cook είπε επίσης ότι δεν βλέπει τους χρήστες της Apple να ζητούν από την εταιρεία να ξοδέψει πολλή ενέργεια σε αυτό. Παράλληλα στις ΗΠΑ, όπου το iMessage είναι πολύ δημοφιλές, το να επιτρέπεται στους χρήστες iPhone να στέλνουν RCS μπορεί να καταλήξει να βλάψει τις πωλήσεις του iPhone.
Το RCS αναμένεται να γίνει το μεγαλύτερο μέσο στον κόσμο. Συγκεκριμένα, οι «ειδικοί» περιμένουν να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο χρήστες μέχρι το τέλος του 2023, ενώ μέχρι το τέλος του 2028, ένα σημαντικό ποσοστό των 5 δισεκατομμυρίων συσκευών Android παγκοσμίως θα είναι χρήστες RCS (3,7 δισεκατομμύρια). Και φυσικά μέσα σε αυτή τη “φυλή” μηνυμάτων έρχονται να προστεθούν διαφημίσεις. Τα «εμπορικά σήματα» θα μπορούν να προσεγγίσουν το 61% του συνόλου των χρηστών smartphone μέσω RCS. Tα brands θα δαπανήσουν 52,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε RCS μέχρι το 2028, που αντιστοιχεί περίπου στο 16% του συνολικού ψηφιακού διαφημιστικού budget.

Πράγματι η αρνητική έως τώρα θέση της Apple προφανώς έχει μεγάλη και σημαντική επιρροή στις παγκόσμιες αγορές και σε έναν μεγάλο βαθμό το μέλλον του RCS και της mobile διαφήμισης δεν γίνεται να μείνουν ανεπηρέαστα από αυτή τη στάση. Από την άλλη πλευρά τα συνεχώς αυξανόμενα νούμερα δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια άρνησης, τουλάχιστον όχι για πολύ καιρό. Ο επικρατέστερος κυριαρχεί.
Τι θα λέμε άραγε σε λίγα χρόνια από τώρα;
Μένει να δούμε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια!
| Λέξεις: 1286 |