Instagram Updates

Instagram updates

Next big challenge?
Το να παρακολουθείς και να προσαρμόζεσαι στα νέα updates του Instagram!
Είναι αλήθεια ότι σχεδόν κάθε εβδομάδα όλοι παρατηρούμε τις νέες λειτουργίες του.
Το Insta προσθέτει και αφαιρεί features σχεδόν με ταχύτητα φωτός έχοντας ως στόχο την αντιμετώπιση βασικών επιχειρηματικών ζητημάτων αλλά και την υποστήριξη των χρηστών – επωνυμιών τους.

O Mark Zuckerberg, CEO του Meta & ο Adam Mosseri, επικεφαλής του Instagram δηλώνουν με τον τρόπο αυτό την ισχυρή τους παρουσία σε έναν καθημερινό αγώνα με τα αντίπαλα δέοντα που επίσης εξελίσσονται «απειλητικά» και επεκτατικά!

Πάμε να δούμε μερικά από τα τελευταία updates, τα οποία κέντρισαν την προσοχή μας:

broadcast channels

Instagram Broadcast Channels

Έχουν μπει για τα καλά στις ζωές μας ή μάλλον στις “οθόνες” μας!
Τα περίφημα «κανάλια εκπομπής» Instagram δίνουν τη δυνατότητα στους δημιουργούς να στέλνουν μονόδρομα μηνύματα στα μέλη των channel τους (followers ή συνδρομητών επί πληρωμή) με γραπτό κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο, δημοσκοπήσεις και φωνητικά μηνύματα.

* Είναι διαθέσιμα μόνο στο app και όχι σε επιτραπέζιο υπολογιστή.

Πώς δουλεύει ένα broadcast channel;

Μοιάζει πολύ με τις προσωπικές συνομιλίες, όμως έχει βασικές διαφορές. 

Από τη στιγμή που ένας δημιουργός αποκτά πρόσβαση στα κανάλια μετάδοσης και στέλνει το πρώτο μήνυμα από τα εισερχόμενά του στο Instagram, οι ακόλουθοί του λαμβάνουν μια εφάπαξ ειδοποίηση για να συμμετάσχουν στο κανάλι του. Το κανάλι αυτό καθώς και το περιεχόμενο του είναι δημόσιο άρα και ανακαλύψιμο από οποιονδήποτε. Μόνο όμως οι ακόλουθοι που κάνουν subscribe στο κανάλι λαμβάνουν ειδοποιήσεις σε κάθε ενημέρωση. Βέβαια, ανα πάσα στιγμή έχουν την δυνατότητα να αποχωρήσουν ή να θέσουν τα κανάλια μετάδοσης σε σίγαση. Μπορούν, επίσης, μεταβαίνοντας στο προφίλ ενός δημιουργού να ελέγχουν τις ειδοποιήσεις τους, πατώντας το εικονίδιο του κουδουνιού και επιλέγοντας “κανάλι εκπομπής”.

Οι ειδοποιήσεις είναι προεπιλεγμένες σε “ορισμένες”. Μπορεί κανείς να τις ρυθμίσει σε  “όλες” ή “καμία”. Εκτός από την ειδοποίηση πρόσκλησης, οι ακόλουθοι δεν θα λάβουν άλλες ειδοποιήσεις σχετικά με ένα κανάλι εκπομπής, εκτός εάν προσθέσουν το κανάλι στα εισερχόμενά τους. Εάν κάνουν κλικ στο κουμπί “Συμμετοχή”, τότε αυτό θα εμφανίζεται ανάμεσα στα υπόλοιπα μηνύματα και οι ειδοποιήσεις θα ενεργοποιηθούν λειτουργώντας όπως σε κάθε άλλη συνομιλία.
Μετά την εγγραφή στο κανάλι, οι ακόλουθοι μπορούν:
-να αντιδράσουν στο περιεχόμενο
-να ψηφίσουν στις δημοσκοπήσεις

ΑΛΛΑ δεν μπορούν να στείλουν μηνύματα.

Μπορούν επίσης να μοιραστούν το link το οποίο οδηγεί στα κανάλι μετάδοσης του αγαπημένου τους δημιουργού, ώστε οι φίλοι να μπορούν να ακολουθήσουν και να συμμετάσχουν.

Όταν ένας δημιουργός θέλει να φτιάξει ένα ανοιχτό σε όλους τους ακόλουθους κανάλι εκπομπής, πρέπει να ορίσει το κοινό του καναλιού σε “όλοι οι ακόλουθοι”. Υπάρχει επίσης η επιλογή δημιουργίας καναλιού εκπομπής που περιορίζεται σε συνδρομητές επί πληρωμή για πιο αποκλειστικό και premium περιεχόμενο.

broadcast channels

Απόρρητο και Ασφάλεια

Τα κανάλια εκπομπής δημιουργούν διάφορες επιμέρους κοινότητες εντός των οποίων κάθε μέλος οφείλει να αισθάνεται ασφαλές και ευπρόσδεκτο. 

Γι’ αυτόν τον λόγο, συμμορφώνονται με τις Οδηγίες κοινότητας του Instagram, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς ως μέρος αυτών. Όταν, λοιπόν, το κοινόχρηστο περιεχόμενο ενός καναλιού αντιβαίνει τις οδηγίες, οι χρήστες μπορούν να αναφέρουν τόσο το κανάλι εκπομπής όπως και το συγκεκριμένο περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να καταργηθεί εάν αντίκειται στις πολιτικές του Instagram.

Τα κανάλια μετάδοσης αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τα ιδιωτικά μηνύματα  (τα direct messages). Διατίθενται εργαλεία που βοηθούν το Insta να εντοπίσει, να ελέγξει ή και να καταργήσει περιεχόμενο σε κανάλια μετάδοσης που ενδέχεται να παραβιάζουν τις οδηγίες της κοινότητας.

Ποια η διαφορά μεταξύ broadcasts και group chats;
Τα Channels:
-Είναι δημόσια και ανακαλύπτονται από οποιονδήποτε στο Instagram.

-Υπάρχει ένας διαχειριστής ο οποίος εποπτεύει το κανάλι όταν υπάρχει αλληλεπίδραση ή το τερματίζει.

-Προς το παρόν δεν υποστηρίζεται πλήρης κρυπτογράφηση.

Κοινοποίηση ενός μηνύματος από ένα κανάλι εκπομπής σε ιστορία Instagram

Όταν συμμετέχεις σε ένα κανάλι, μπορείς να μοιραστείς κάποια από τα μηνύματα που κοινοποιούνται και εκτός αυτού. Βέβαια αυτή η δυνατότητα δεν είναι διαθέσιμη σε όλα τα κανάλια, εξαρτάται από τον επόπτη και τις ρυθμίσεις που έχει κάνει. 

Πατώντας πάνω στο μήνυμα που πιστεύεις ότι αξίζει να μοιραστείς με το κοινό σου, θα δεις την επιλογή «Κοινή χρήση στην ιστορία» και μόλις το πατήσεις θα ανακατευθυνθείς απευθείας στο πρόγραμμα επεξεργασίας Ιστοριών, όπου μπορείς απλώς να κάνεις κλικ για να δημοσιεύσεις και να μοιραστείς το μήνυμα στο story σου.
Εάν κάποιος θέλει να διαβάσει περισσότερα, πατάει πάνω στην προεπισκόπηση και μεταφέρεται στο κανάλι εκπομπής.


Coming Soon:

Ένα νέο feature που εμφανίστηκε τον Αύγουστο του 2023 δίνει τη δυνατότητα να μοιραστεί κανείς σχόλια από δημόσιες αναρτήσεις ροών, στα Instagram Stories.

Η νέα δυνατότητα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και επιτρέπει στους δημόσιους λογαριασμούς να μοιράζονται σχόλια από οποιαδήποτε δημόσια ανάρτηση ροής ή Reels στα Instagram Story τους. Οι creators μπορούν πλέον να επισημαίνουν τα θετικά, υποστηρικτικά ή απλά ενδιαφέροντα σχόλια των followers τους!

Πώς επηρεάζεται η αφοσίωση και η απήχησή μέσω αυτού του νέου feature?

Όταν οι δημιουργοί μοιράζονται θετικά σχόλια από τους ακόλουθούς τους, αυτό δείχνει στο κοινό τους ότι εκτιμά την υποστήριξή τους και κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αφοσίωση/engagement  (likes, comments, shares). 

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη δημιουργία ισχυρότερων σχέσεων με το κοινό.
Όταν οι ακόλουθοι βλέπουν τα σχόλιά τους σε story, νιώθουν ότι τους εκτιμούν, δίνοντας τους το κίνητρο και τη θέληση για να γίνουν πιο αφοσιωμένοι και  πιστοί θαυμαστές.

Μπορεί ακόμη να βοηθήσει το περιεχόμενό τους να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σχόλια θα είναι ορατά στους ακόλουθους του ατόμου που τα μοιράστηκε και στους ακόλουθους της αρχικής δημοσίευσης.

Τα θετικά σχόλια οδηγούν σε μια συνολικά πιο ενεργή παρουσία στο Insta αφού ενισχύουν αλλά και αυξάνουν το ηθικό των creators και συνεπώς το κίνητρο τους για δημιουργία περισσότερου και ποιοτικότερου περιεχομένου.

Η λειτουργία προς το παρόν δοκιμάζεται σε μια μικρή ομάδα δημόσιων λογαριασμών και είναι άγνωστο το πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμη για όλους τους χρήστες. Όπως και να έχει, θα λειτουργεί μόνο για σχόλια που γίνονται σε δημόσιες αναρτήσεις ροών και reels.


Λήψη του Instagram Reels

Ο Adam Mosseri, ο επικεφαλής του Instagram, ανακοίνωσε ότι λανσάρουν μια επιλογή με την οποία οι χρήστες θα μπορούν να κατεβάζουν ένα Instagram Reel (κοινοποιημένο από δημόσιο λογαριασμό) στην προσωπική βιβλιοθήκη του κινητού τηλεφώνου τους.

Έχει κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ με σκοπό να επεκταθεί πολύ σύντομα σε όλο τον κόσμο.

Με τα παρακάτω απλά βήματα:

-Ανοίγεις ένα Instagram Reel

-Επιλέγεις «Κοινή χρήση» κοινώς “Share” στα δεξιά

-Κλικ στο «Downalod»-Και το Instagram Reel θα αποθηκευτεί στο κινητό σου

So simple!

download instagram reels

Κάτι σημαντικό για να προλάβω καταστάσεις:

Δεν είναι δυνατή η λήψη ή η δημοσιοποίηση των Reels που κοινοποιούνται από ιδιωτικούς λογαριασμούς. Κάθε λογαριασμός μπορεί να περιορίσει όπως θέλει τη δυνατότητα λήψης των reels του.


Notes

music notes

Πέρα από το σύντομο λεκτικό που έχεις τη δυνατότητα να προσθέσεις στην ενημέρωση της τρέχουσας κατάστασης σου (γνωστό ως status από τους μεγαλύτερους στην meta εμπειρία) μπορείς να προσθέσεις ένα μουσικό κλιπ διάρκειας 30” που θα εμφανίζεται ως Note-Σημείωση.

Στις αρχές του έτους, τα Notes ήταν διαθέσιμα σε ορισμένες χώρες και μέχρι στιγμής οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούσαν ως μια σύντομη γραπτή υπόδειξη της τρέχουσας διάθεσής τους.

Ο στόχος του feature αυτού είναι να ξεκινούν συνομιλίες με απευθείας μηνύματα πιο συχνά και πιο εύκολα.

Επιπλέον είναι διαθέσιμη και η λειτουργία μετάφρασης, οπότε όταν οι χρήστες δεν καταλαβαίνουν την σημείωση/note, μπορούν να πατήσουν πάνω της και να κάνουν κλικ στο πεδίο «Δείτε τη μετάφραση» και να λάβουν την εκάστοτε μετάφρασή της.

Φαίνεται ότι ολόκληρη η ομάδα Meta πιστεύει πολύ σε αυτή την προσθήκη και σύμφωνα με τον Adam Mosseri, τα Notes γίνονται πολύ δημοφιλή στο νεανικό κοινό ως ένα γρήγορο ξεκίνημα συνομιλιών.

Όπως και στην προσθήκη ενός τραγουδιού σε ένα Reel, ο χρήστης μπορεί να περικόψει ένα απόσπασμα από το τραγούδι το οποίο θα εμφανίζεται ως νότα. Κάνοντας κλικ, οι φίλοι-ακόλουθοί του θα μπορούν να ακούσουν μέρος του τραγουδιού.Προσθήκη πολλαπλών συνδέσμων στο Instagram Bio – μέχρι 5 –

Άλλη μια δυνατότητα που προσφέρει το Instagram στους δημιουργούς είναι η προσθήκη πολλαπλών συνδέσμων στο βιογραφικό τους -επιτέλους. Αυτή είναι μια λύση για τους ακόλουθούς τους οι οποίοι θα μπορούν ευκολότερα να ανακαλύψουν περισσότερο  περιεχόμενο τους (πχ επωνυμίες, url καταστημάτων και άλλων προφίλ στα social media).

*Μόνο ο πρώτος σύνδεσμος θα εμφανίζεται στο προφίλ και στη συνέχεια, πατώντας πάνω του, θα εμφανίζονται οι υπόλοιποι.

Το Instagram έχει ανακοινώσει πολλά ακόμη πειραματικά χαρακτηριστικά τα οποία πρόκειται να δοκιμαστούν και στη συνέχεια να προστεθούν στην εφαρμογή. Το AI φαίνεται ότι θα πρωταγωνιστήσει στα περισσότερα από αυτά!

Η συνέχεια κρίνεται άκρως ενδιαφέρουσα. 

what's new

Λοιπόν, What’s Next στην συνεχώς μεταβαλλόμενη φύση των social media οικοσυστημάτων;

|Λέξεις 1393 |