Επάγγελμα: «Ψηφιακός Νομάς»
Digital Nomads/ Η φυλή των Διαδικτυακών Νομάδων

Το blog αυτό απευθύνεται στους εργαζόμενους που χρειάζονται σίγουρα έναν υπολογιστή για να ανταπεξέλθουν στην καθημερινή εργασιακή τους ζωή. Οι υπόλοιποι, μπορείτε να διαβάσετε αυτό το blog με το ισχυρό ενδεχόμενο να θέλετε να αλλάξετε πορεία στην εργασιακή σας καριέρα. Σε κάθε περίπτωση, come in!  

Οι ρυθμοί τις ζωής μας έχουν γίνει άκρως απαιτητικοί, άκρως θορυβώδεις, γενικώς άκρως έντονοι! Μέχρι να καταλάβεις ότι χτυπάει το ξυπνητήρι και να ετοιμαστείς για τη δουλειά, βρίσκεσαι το βράδυ στον καναπέ σου και πάλι σε παρόμοια κατάσταση, να σε παίρνει ο ύπνος γλυκά. Κάπως έτσι η μια ημέρα δίνει τη σκυτάλη στην επόμενη.
Η ημέρα μας, θα λέγαμε, ότι αποτελείται από πολλές στιγμές «λευκών ήχων». Μια από αυτές είναι οι άπειρες ώρες στο λεωφορείο ή το αμάξι πηγαίνοντας ή γυρίζοντας από τη δουλειά.
Αν χρειάζεται να διασχίσεις κεντρικούς δρόμους καθημερινά γύρω στις 8+ π.μ., υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να φτάσεις στη δουλειά σου λίγο πολύ -ήδη- εξαντλημένος.

Και τότε ο -Άνθρωπος- δημιούργησε το “Remote”,
εισάγοντας μας σε μια τελείως νέα εργασιακή era, τη «Remote Working Era»

Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε ακούσει τη λέξη Remote. Η Covid Epoch άφησε (και αφήνει) το ισχυρό στίγμα της μεταξύ άλλων και στην εργασιακή ζωή του ανθρώπου.
Remote working είναι η εξ-αποστάσεως εργασία και έχει κάνει την εμφάνιση της ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια επαναπροσδιορίζοντας την φιλοσοφία της εργασιακής ζωής. Δίνεται σαν επιλογή από όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στον κόσμο αφού εξυπηρετεί σε πολλά επίπεδα εργοδότη και εργαζόμενο.
Εάν δουλεύεις Remote μπορείς να κάνεις το 8ωρο σου (πχ 9-5) από το σπίτι ή από όπου θα μπορείς να συνδέεσαι με τους συνεργάτες σου τις προαπαιτούμενες ώρες με αναγκαία εργαλεία τον υπολογιστή σου και την καλή σύνδεση στο διαδίκτυο.

Τι φανταστική ιδέα!! Δηλαδή μπορώ να είμαι εκτός χώρας και να δουλεύω αρκεί να έχω διαδίκτυο και laptop;
 Όχι ακριβώς όμως…

τότε ο -Άνθρωπος- δημιούργησε (και κάτι ακόμα) το “Digital Nomadism” στα ελληνικά: τον Ψηφιακό Νομαδισμό!

Ο «ψηφιακός νομαδισμός» ή το location independent entrepreneurship (επιχειρηματικότητα χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς) είναι μια νέα τάση στην εργασία που πλέον παίρνει διαστάσεις κινήματος με τους ψηφιακούς νομάδες να είναι μια νέα φυλή που εξαπλώνεται και κατακτά τον κόσμο .
«Remote» και «Dgital Nomadism» δεν είναι το ίδιο;  “Ψηφιακός νομαδισμός“(digital nomadism) και “απομακρυσμένη εργασία”(remote working) είναι δυο τύποι εργασίας με πολλά κοινά χαρακτηριστικά που έχουν όμως πολλές διαφορές στον τρόπο ζωής και τις απαιτήσεις της. Η πραγματική διαφορά μεταξύ των δύο είναι η εξής:  Ένας “digital nomad” είναι ένας τύπος εργαζόμενου που ταξιδεύει στον κόσμο ενώ κάνει την εργασία του εξ αποστάσεως. Η κύρια διαφορά μεταξύ ενός “digital nomad” και ενός “remote worker” είναι πού θεωρεί την “βάση του σπιτιού” του ή την “βάση της εργασίας” του. Ο πρώτος δεν δεσμεύεται σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία ούτε σε συγκεκριμένο χρόνο σε αντίθεση με τον “remote worker” που συχνά απαιτείται να είναι διαθέσιμος συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Ο “ψηφιακός νομάς” έχει τη δυνατότητα να εργάζεται ανά πάσα στιγμή ή σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Στην πραγματικότητα το κύριο χαρακτηριστικό είναι ο νομαδικός τρόπος ζωής.

Λίγα λόγια για την ζωή των digital nomads
Οι επαγγελματίες που επιλέγουν αυτόν τον τρόπο ζωής δεν έχουν μόνιμο τόπο κατοικίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αντ’ αυτού, ζουν και δουλεύουν ταξιδεύοντας από το ένα σημείο της γης στο άλλο. Δύο είναι τα βασικά τους όπλα: το laptop και η καλή σύνδεση στο διαδίκτυο. Ένας ψηφιακός νομάς επιλέγει να μετακινείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και καθορίζει ο ίδιος τους προορισμούς του, καθώς και το πόσο θα παραμείνει σε κάθε έναν από αυτούς.

Μπορεί λοιπόν η βάση της εργασίας ενός ψηφιακού νομά να είναι στην Αθήνα, άλλα να κάνει το 8ωρό του για παράδειγμα όντας σώμα και ψυχή (ψυχή- οκ ποτέ κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος για το που ταξιδεύει) από τη Λισαβόνα, ή από την Λατινική Αμερική!

Αγαπημένοι προορισμοί για τους ψηφιακούς νομάδες αποτελούν μέρη με χαμηλό κόστος ζωής και φυσική ομορφιά. Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς είναι η Πορτογαλία, τα νησιά της Ταϊλάνδης, το Βιετνάμ, η Ν.Αμερική, ακόμα και η Ελλάδα.

Γιατί λοιπόν να πρέπει κανείς να ξοδεύει ώρες για να φτάσει σε ένα πνιγηρό γραφείο αντί να δουλεύει από ένα ειδυλλιακό περιβάλλον; Εκτός αυτού, κάποιοι digital nomads μπορεί να έχουν και σημαντικά οικονομικά οφέλη. Είναι σημαντικό να πούμε πως μεγάλο ποσοστό των επαγγελματιών αυτών, αμείβεται με μισθούς που αντιστοιχούν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία ή ο Καναδάς, οπότε η αγοραστική τους δύναμη είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτή των ντόπιων.
Εκτός των οικονομικών οφελών, οι επαγγελματίες που επιλέγουν αυτό τον τρόπο ζωής δηλώνουν χαμηλότερα επίπεδα στρες σε σχέση με μια συμβατική δουλειά.

Μπορούν όλοι να γίνουν digital nomads;
Όπως και στην περίπτωση του remote working, το digital nomadism είναι τρόπος ζωής/εργασίας και όχι καριέρα. Θα λέγαμε λοιπόν ότι οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει ψηφιακός νομάς, αρκεί το αντικείμενο της εργασίας του να το επιτρέπει. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς ειδικότητες είναι οι Developers, οι Marketers και οι Designers. Τα κριτήρια είναι ουσιαστικά τα ίδια με αυτά που ισχύουν για όλους τους εξ αποστάσεως εργαζόμενους.

Πάντα υπάρχουν φυσικά και τα «αδύναμα» σημεία, όσο ουτοπική κι αν μοιάζει μια εργασιακή επιλογή. Το πιο σημαντικό είναι πως από τις επιλογές που μας δίνονται ειδικά στον εργασιακό κόσμο γίνονται βήματα για να διαμορφώνουμε τη καθημερινότητα μας όσο πιο ποιοτική τη θέλουμε. Σε ερευνά που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τα κίνητρα του να επιθυμεί να γίνει κανείς digital nomad, προέκυψε πως η πλειονότητα των περιπτώσεων, παραγόντων που επηρέασαν την απόφαση αυτή ήταν η αίσθηση περιορισμού που προκαλούν οι «παραδοσιακοί» χώροι εργασίας, η απόδραση από μια αδιέξοδη καριέρα ή ακόμα και μια καινούρια πρόκληση.

Σε κάθε περίπτωση, είτε έχεις μια μόνιμη remote δουλειά είτε εργάζεσαι ως freelancer, πρέπει να είσαι απολύτως βέβαιος ότι έχεις ένα backup πλάνο για να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις στην άλλη άκρη του πλανήτη.

Ένα άλλο σημείο που χρειάζεται να λάβει κανείς υπόψιν ξεκινώντας την digital nomad ζωή του, είναι ότι η διαφορά ώρας σε πολύ μακρινούς προορισμούς, αλλά και η ελλιπής ανάπτυξη του δικτύου σε κάποιες χώρες, ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στην επικοινωνία με τους εργοδότες. Τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζει πως ίσως το πρώτο και σημαντικότερο όπλο του διαδικτυακού νομά (και όχι μόνο) είναι να μπορεί να «περνάει καλά με τον εαυτό του». Η μόνιμη αστάθεια και η μοναχικότητα αυτού του τρόπου ζωής είναι μια συνθήκη που μπορεί να αποθαρρύνει πολλούς στην πορεία.

Την επόμενη φορά που θα δεις κάποιον σε ένα καφέ (και όχι μόνο) μπροστά από ένα laptop για ώρες, μπορείς να είσαι υποψιασμένος ότι ανήκει στην φυλή των Digital Nomads και ότι πολύ πιθανό να έχει έρθει από την άλλη άκρη του κόσμου.
Θα πω εδώ πως είναι φανταστικό να δουλεύεις από όποιο σημείο της γης ή της πόλης σου αγαπάς, δε θα μπορούσα όμως να μην πω πως υπάρχει ένας βασικός κίνδυνος:
να ξεχάσεις πώς είναι να δουλεύεις με πραγματικούς ανθρώπους.
(όχι δεν είμαι boomer καταβάθος)
*τροφή για σκέψη- όχι για καχυποψία και σενάρια συνωμοσίας/

Είμαστε φτιαγμένοι να ζούμε και να κοινωνικοποιούμαστε σε περιβάλλοντα πραγματικών ανθρώπων. Η επιλογή του Digital Nomadism, δίνεται σε πολλούς εργαζόμενους και είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πειράματα που γίνονται στον εργασιακό κόσμο. Ένας Ψηφιακός Νομάς μπορεί να έχει δύο πολύ σημαντικά πνευματικά οφέλη: να γνωρίζει τον κόσμο και τους ανθρώπους του ταξιδεύοντας- όπως και να μπορεί να δοκιμάζει τον εαυτό του μέσα σε αυτούς μαθαίνοντας τον καλύτερα.

-και μόλις διάβασες 1221 λέξεις.