Ας αφήσω τους προλόγους και ας μπω στο κυρίως θέμα – «ψητό» το λέμε στα μέρη μου, αλλά ας διατηρήσω ένα κάποιο επίπεδο, έστω για αρχή.
Ναι είναι αλήθεια πως ο ρόλος του κειμενογράφου πολύ συχνά, ακόμη και από επαγγελματίες του χώρου, συγχέεται με αυτόν του καλλιτέχνη.
Ο συλλογισμός πάει κάπως έτσι:
Γράφεις κείμενα για social media posts άρα «εκφράζεσαι».
Γράφεις Δελτία Τύπου επομένως «παρουσιάζεις την άποψή σου».
Γράφεις Blog Posts οπότε «δηλώνεις τις πεποιθήσεις σου».
Άρα, είσαι καλλιτέχνης.
Σαν να λέμε, κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα και ζεις ευτυχισμέν@ στον πλανήτη «Lucky me».
Παιδιά, εάν υπάρχει μεταφορικό μέσο για αυτό το happy place, πληρώνω όσο- όσο, ακόμη και για να με βάλετε στο port-baggage.
Όμως, αγαπημέν@ μου, δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Ή, για να είμαστε αληθείς, δεν είναι καθόλου έτσι. Ο ρόλος του κειμενογράφου δεν είναι ούτε να εκφράζει το συναίσθημά του, ούτε να αποτυπώνει τις πεποιθήσεις του, ούτε να δίνει στο κείμενο του πελάτη τον δικό του χαρακτήρα. Εάν ίσχυαν όλα αυτά, θα ήταν συγγραφέας, διηγηματογράφος, αρθρογράφος ή ποιητής, πάντως σίγουρα όχι κειμενογράφος.
Κι αυτό γιατί στον πυρήνα της ιδιότητας του κειμενογράφου υπάρχει μια ταμπελίτσα μου λέει «Μην βάζεις την προσωπική σου αισθητική και φιλοσοφία πάνω από την ανάγκη του πελάτη». Και αυτή η ταμπέλα λειτουργεί ωσάν βίβλος πριν από κάθε δημιουργία κενού εγγράφου στο word.
Γιατί εάν δεν συνέβαινε αυτό, σκέψου πώς θα κατέληγε ένα Blog Post που παρουσιάζει ένα νέο vegan προϊόν γραμμένο από έναν ορκισμένο κρεατοφάγο ή τα captions μιας διαφημιστικής καμπάνιας προφυλακτικών από έναν Ιεχωβά.
Ο κειμενογράφος, λοιπόν, είναι αυτός ο μικρός Γαλάτης που αναλαμβάνει, έχοντας τα εφόδια των γραμματικών, συντακτικών, τεχνικών γνώσεών του και αφού μελετήσει την ταυτότητα του πελάτη, τον σκοπό του κειμένου, τα trends της εποχής και της αγοράς, να δημιουργήσει ένα μοναδικό κείμενο που θα συνενώνει όλα αυτά τα στοιχεία.
Ένα κείμενο που ακόμη κι αν δεν ταιριάζει στην προσωπική του αισθητική ή δεν συμπορεύεται με τις πεποιθήσεις του, θα δίνει λύσεις, θα καλύπτει τα πιθανά ερωτήματα και θα είναι το μοναδικό κείμενο που θα μπορούσε να γραφτεί!
Μόλις διάβασες 339 λέξεις.