BeReal. Ποστάρω άρα υπάρχω;

Welcome to Mastodon

«Ώρα να είσαι αληθινός» ή «γίνε αληθινός».
Όπως και να το μεταφράσουμε υπάρχει μια προστακτική που δηλώνει την άμεση ανάγκη για αυθεντικότητα. Ζούμε στην εποχή που παραχωρεί όλο και περισσότερο έδαφος στην εικόνα- την οθόνη.

Πρόσφατα έμαθα πως μια νέα εφαρμογή κατακτά τον κόσμο με σαρωτικούς ρυθμούς, αν και στην Ελλάδα-ακόμα-δεν είναι το ίδιο διαδεδομένη. Πολύ πιθανό εσύ που διαβάζεις αυτή τη στιγμή τις λέξεις μου, να την ξέρες πριν από εμένα.

Μιλάω για την εφαρμογή «BeReal» η οποία αποτελεί μια από τις τελευταίες εισόδους στον κόσμο των social media. Το BeReal έκανε την εμφάνιση του το 2020 στη Γαλλία. Σήμερα, είναι η νούμερο ένα δωρεάν εφαρμογή στο App Store στις Η.Π.Α, πράγμα που την κάνει σίγουρα ένα φαινόμενο άξιο να το μελετήσει ή τουλάχιστον να το παρατηρήσει κανείς.

Τι το νέο προσπαθούν να πουν οι δημιουργοί του BeReal φέρνοντάς το στον κόσμο μας; Η εφαρμογή σε προκαλεί να γίνεις αληθινός και έγινε γνωστή για την πολιτική της, η οποία θέλει να θέσει μια εναλλακτική ματιά στη χρήση των κοινωνικών δικτύων από την καθιερωμένη μέχρι στιγμής. Έχεις τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσεις μόνο μια φορά την ημέρα όταν μια πρόκληση εμφανιστεί σαν ειδοποίηση στην οθόνη του κινητού σου ανά πάσα ώρα και στιγμή της ημέρας. Μόνο αν «ποστάρεις» μπορείς να δεις τις αντίστοιχες αναρτήσεις των φίλων σου.

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, εάν είσαι χρήστης της εφαρμογής, έρχεται σε ανύποπτο χρόνο μια ειδοποίηση με το μήνυμα “Time to be real”/ «Ώρα να είσαι αληθινός». Σε όποια στιγμή της ημέρας σου κι αν σε βρίσκει η ειδοποίηση αυτή, εσύ καλείσαι να βγάλεις μια φωτογραφία που να δείχνει τι ακριβώς κάνεις την στιγμή εκείνη.

Πώς γίνεται αυτό;
Η εφαρμογή τραβάει ταυτόχρονα ένα στιγμιότυπο από την πίσω και την μπροστινή (selfie) κάμερα. Δεν μπορείς να δεις την ανάρτηση κανενός άλλου φίλου σου μέχρι να δημοσιεύσεις τη δική σου. Έχεις και συγκεκριμένο χρόνο, 2 λεπτά. Μπορείς να τραβήξεις ξανά τις φωτογραφίες εάν δεν σου αρέσει η πρώτη, αλλά η εφαρμογή θα ενημερώσει τους φίλους σου για το πόσες φορές την ξανατράβηξες. Εάν ξεπεράσεις τα 2’ λεπτά, οι φίλοι σου θα λάβουν μια ειδοποίηση, καθώς μπορεί να σημαίνει ότι άλλαξες το περιβάλλον ή ότι αφιέρωσες περισσότερο χρόνο για να φανείς εμφανίσιμος. Με άλλα λόγια δεν μπορείς να ξεγελάσεις τον BeReal κόσμο-τουλάχιστον όχι τόσο εύκολα όσο σε άλλες εφαρμογές. Σκοπός της είναι να σε κρατάει σε εγρήγορση, αλλιώς χάνεται ο αυθορμητισμός. Οποιαδήποτε προσπάθεια επιμέλειας εαυτού ή τοπίου… θα σε εκθέσει!

Πρωτοποριακές πινελιές της εφαρμογής είναι ότι δεν έχεις φίλτρα για να «ντύσεις» τα στιγμιότυπα σου, δεν μπορείς καν να δεις τι καταγράφει η μπροστινή κάμερα για να σε βοηθήσει να επιλέξεις τουλάχιστον μια κολακευτική γωνία στη selfie. Και τέλος, σχετικά με τα emojis των αντιδράσεων, για πρώτη φορά αυτά αντικαθίστανται από φωτογραφίες του χρήστη.

Πολλοί χρήστες που δοκίμασαν το BeReal υποστηρίζουν ότι αυτές οι τόσο «καθημερινές» φωτογραφίες δεν καταγράφουν την καθημερινότητα. Η ζωή μπορεί να είναι αυθεντική και ταυτόχρονα όμορφη, λένε οι υποστηρικτές του Instagram και οι φωτογραφίες που αναρτώνται είναι επιμελημένες, αλλά αποτυπώνουν την όμορφη πλευρά της ζωής.
Και αναφέρομαι στο Instagram καθώς ένας από τους λόγους δημιουργίας του BeReal ήταν να καταρρίψει τον φιλτραρισμένο του κόσμο.

Στον εικονικό κόσμο γίνονται όλο και περισσότερες προσπάθειες για αυθεντικότητα και αλήθεια. Πραγματικότητα και εικόνα μπορούν τελικά να συνδυαστούν σε μια εφαρμογή; Εάν αυτός είναι ο στόχος, έχει ανοίξει ένας μεγάλος δρόμος και κάθε νέα ιδέα είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Το BeReal μοιάζει να είναι ένα αρκετά καλά προσανατολισμένο προς αυτή και αν δεν πετυχαίνει πλήρως το αρχικό της concept, σίγουρα πλησιάζει λίγο πιο κοντά. Το πού θα οδηγήσουν τα βήματα αυτά είναι και μια υπόθεση που μόνο η χρήση της κάθε εφαρμογής αποδεικνύει σε βάθος χρόνου.
Έως τότε, σε ένα πείραμα ένα βασικό, εάν όχι το βασικότερο, κομμάτι της διαδικασίας του είναι η παρατήρηση.

Αναρωτιέμαι εάν για να είσαι αληθινός χρειάζεται να το δηλώσεις με μια ανάρτηση σου σε μια εφαρμογή. Από την άλλη πλευρά, έχει ενδιαφέρον να σκεφτούμε και το εξής σαν άλλη όψη του νομίσματος: Όταν εκτίθεσαι, είναι δύσκολο να είσαι αληθινός και αυθόρμητος. Ίσως οι προσπάθειες που γίνονται από δημιουργούς τέτοιων εφαρμογών θέτει ενδιαφέρουσες προκλήσεις για να δούμε πόσο αυθεντικά ανταποκρινόμαστε εμείς και οι «φίλοι» μας στον αγαπητό social κόσμο. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που παρά την άποψη του καθενός είναι η πραγματικότητα μας.
Ζούμε εργαζόμαστε, ερωτευόμαστε, σχεδόν «τρώμε» εικονικά.

Σε κάθε περίπτωση όλα έχουν να κάνουν με τη γωνία που τα βλέπει κανείς.

Εσύ με τι μάτια κοιτάζεις την οθόνη;

Μόλις διάβασες (ελπίζω) 749 λέξεις